Skip to content

Over bedrijven, bestanden beveiligen, bruggen bouwen, blockchain, bitcoin en andere beestige buzzwords.

Je dacht dat dit stiekem een artikel over het aanprijzen van bitcoins zou zijn, hé? Wél we zullen je alvast geruststellen – dat is het niet. Het gaat hier wél over de technologie achter cryptocurrencies – “Blockchain”. Tijd om even stil te staan bij de brug die we willen bouwen tussen betrouwbare bedrijven en beschaafde bitcoin believers. Sorry – we hebben misschien nét iets te lang liggen brainstormen over woorden die beginnen met een B.

Databescherming is een topprioriteit.

In de digitale wereld van vandaag is privacy en databescherming een topprioriteit geworden voor zowel individuen als bedrijven.  Met het toenemende aantal cyberdreigingen (groetjes, Putin) en datalekken is het waarborgen van de veiligheid en vertrouwelijkheid van gevoelige informatie van het grootste belang geworden. Kijk naar het resultaat van de cyberaanval op de stad Antwerpen – Bewoners kunnen na 5 maanden nog steeds maar moeilijk een bewonerskaart, domiciliewijziging of afval-kaartje aanvragen. Volgens cijfers van de Federale Politie bereikte het totaal aantal (aangegeven) cyberaanvallen het trieste record van 100 000 in 2022.

Blockchain kan helpen!

Blockchain en bestandsversleuteling zijn twee krachtige technologieën die kunnen samenwerken om verbeterde gegevensbeveiliging en privacy te bieden. Hoe kan je de twee combineren om een robuust systeem te creëren voor het beveiligen van gegevens?

Blockchain, oorspronkelijk ontwikkeld als de onderliggende technologie achter cryptocurrencies zoals Bitcoin, is geëvolueerd tot een veelzijdige technologie met verschillende use cases die verder gaan dan alleen digitale valuta. In de kern is blockchain een gedecentraliseerd en gedistribueerd grootboek dat transacties of gegevens over meerdere knooppunten in een netwerk registreert. Dat klonk Chinees? In principe is blockchain niet meer dan een onkraakbare database die niet op één plaats opgeslagen staat, maar op tienduizend verschillende plaatsen.

Misschien helpt een tastbare analogie? Stel, je vindt een nieuw revolutionair medicijn uit. Je wil uiteraard niet dat iemand dit kan namaken. Je kiest 5 random personen in verschillende continenten die slechts een deel van het recept kennen – zij komen elkaar nooit tegen en weten van elkaar niet wie ze zijn. Zo zal het volledige recept nooit gelekt kunnen worden en blijft het dus veilig. Blockchain werkt ongeveer op dezelfde manier (decentralisatie). Dit is uiteraard géén nieuwe techniek – maar de technologie erachter heeft de laatste jaren grote sprongen gemaakt.

De gedecentraliseerde aard van blockchain maakt het zeer sterk tegen manipulatie en ongeautoriseerde toegang, waardoor het een ideaal platform is voor het beveiligen van gegevens. Onze klant Mintblue doet exact dat. Ze gebruiken de blockchain technologie om bedrijven te beveiligen en geavanceerde gebruikersrollen op te zetten. Zo blijven belangrijke gegevens veilig en in hand van de juiste mensen.

Ook mogelijk met blockchain technologie

Een andere bruggenbouwer is Onegrid, één van onze joint ventures die bruggen bouwt tussen artiesten en hun (early) fans. Via hun platform kan je aan de hand van NFT’s (weer zo’n buzzword) investeren in artiesten die je nauw aan het hart liggen. Ben je er vroeg bij en wordt de artiest een gevestigde naam? Dan kan je daar aardig wat (digitale) centen verdienen.

Wat is een NFT ook alweer? Beschouw het als een digitaal kunstwerk waar je eigenaar van kan worden. Je kan ze kopen en verkopen. Hoe bewijs je dat jij de eigenaar van een bepaald stuk bent? Je raadde het al… via de blockchain. De onkraakbare database slaagt de transacties op waardoor het een veilige markt is. Deze wordt bovendien niet door een bank of centrale overheid beheerd, waardoor een globale vrije markt ontstaat in z’n puurste vorm. Aan een vrije markt zijn ook nadelen verbonden, maar dat is een andere discussie.

Conclusie

Nu de cryptocurrency en NFT craze wat gaan liggen is, is het tijd om de onderliggende technologieën in te zetten om onze wereld een betere plaats te maken. Vele nieuwe baanbrekende technologieën zorgen in de beginstadia voor angst. Het is echter een kwestie van juiste manieren te vinden om deze te implementeren in business-cases om problemen op te lossen.